Här nedan har vi samlat några av de vanligaste frågorna vi har fått, hittar du inget svar på din fråga får du gärna kontakta oss via formuläret så återkommer vi med svar så fort vi kan!
Fråga: Måste man boka plats för att få musta?
Svar: Ja. Du bokar plats i musteriet och en tid för att lämna in dina äpplen, på morgonen eller vid lunch. Vi mustar äpplena under dagen. Du hämtar musten samma dag eller enligt överenskommelse.
Observera att alla kunder lämnar äpplen antingen kl 7.30 – 8.30 eller kl 12 – 13. Du bokar en inlämningstid, inte en egen tid för att vi ska musta dina äpplen.
Vi har inget utrymme för att lagra era äpplen. Vi tar därför inte emot mer äpplen än vi kan musta under en dag.
Fråga: Hur ska jag veta hur många platser jag ska boka?
Svar: Det är svårt att veta i förväg hur många kilo äpplen du kommer att få på ditt träd. Fundera istället på hur mycket must du vill ha och ta med den mängden äpplen till Mitt musteri. Resten av dina äpplen kan du göra andra goda saker med!
Du kan tänka så här:
-
- Hur många boxar must vill jag ha? Anta att du vill ha ca 10 boxar.
- En plats i bokningssystemet motsvarar ungefär en box must. Boka 10 – 11 platser.
- Hur mycket äpplen ska jag ta med? Det går åt ca 5 kg äpplen till 1 box must, beroende på hur äpplena är. Till 10 boxar behöver du ca 50 kg (5 kg*10). Väg gärna hemma.
Fråga: Det går inte att boka plats. Varför?
Svar: Några möjliga skäl:
-
- Vi har öppet måndag till torsdag. Fredag, lördag och söndag är det stängt, då finns det inga platser.
- Det måste finnas platser kvar att boka. Om det finns 7 platser kvar i kalendern och du försöker boka 10 platser så går det inte.
- Du måste boka minst 4 platser, dvs för 20 kg äpplen. Det går inte att boka mindre antal platser då vi bara tar emot minst 20 kg per kund.
- Någon annan har hunnit boka medan du var på bokningssidan. Då finns inte platserna kvar längre. De reserveras när du trycker på ”Boka”.
Fråga: Hur avbokar man? Kan jag göra det själv?
Svar: Ja, du kan avboka själv.
När du bokar får du en Bokningsbekräftelse på den mailadress du har uppgett. Dagen innan din bokade tid får du en Bokningspåminnelse till samma adress.
I båda dessa mail ser du en knapp ”Mina bokningar”. Klicka på den och du kan avboka dina platser. De uppgifter du behöver finns i mailet.
Fråga: Vilken är den minsta mängden äpplen man kan lämna in?
Svar: Lämna minst 20 kg äpplen. Det är ungefär två papperskassar. Väg gärna hemma.
20 kg äpplen ger ca 12 liter must.
Fråga: Vilken är den största mängden äpplen man kan lämna in?
Svar: Du kan boka mustning av 900 kilo äpplen under en dag.
Ring, eller maila oss, om du har mer än 900 kilo och vill musta allt samma dag.
Fråga: Hur mycket must blir det av äpplen?
Svar: 10 kg äpplen ger ca 6 liter must.
Fråga: Är det noga att inga äpplen har bruna fläckar?
Svar: Bruna fläckar efter stötskador, skorv på skalet eller andra skönhetsfläckar spelar ingen roll. Så länge du kan tänka dig att äta äpplet är det ok.
Ta inte med mögliga äpplen till musteriet. De kan vara angripna av Monilia som är en sjukdom som sprids med vinden bl. a. Här kan du läsa mer: https://www.fobo.se/index.php/kunskapmeny/vaextodlingmeny/vaextskyddmeny/82-svampangrepp-pa-aepple-och-andra-frukttraed.
Fallfrukt från hage med betande djur tar vi inte emot, p.g.a. risk för bakterier.
Fråga: Ska äpplena vara nyplockade?
Svar: Det beror på vilken sorts äpplen du har. De ska kännas krispiga när du biter i dem, då blir det bra must.
Sommaräpplen tål inte att lagras, inte ens några dagar, så de ska vara nyplockade. Om de har bruna/svarta kärnor är de för mogna för att mustas.
Vinteräpplen eftermognar om de får stå några dagar efter att du plockat dem. Väldigt syrliga äpplen kan då få en lite sötare smak. Vinteräpplen är ovanliga i Medelpad.
Tänk på att titta igenom skörden, om den stått några dagar. Ta bort mjuka, mögliga och ruttna äpplen.
Fråga: Måste man ta bort skaften på äpplena innan de lämnas in?
Svar: Nej, låt skaften sitta kvar.
Ta bort jord, grenar, löv, stenar, mögliga och ruttna äpplen så får du god must.
Fråga: Hur länge håller musten i Bag-in-box?
Svar: Musten är pastöriserad. En oöppnad förpackning håller sig i rumstemperatur i upp till ett år, ofta längre.
En öppnad förpackning bör förvaras svalt. Musten håller sig minst två veckor, om den förvaras i förpackningen. Så länge den smakar gott är den bra.
Tänk på att själva boxen är gjord av papp och behöver förvaras i ett torrt utrymme. En fuktig jordkällare förstör pappboxen.
Fråga: Hur länge håller musten i glasflaska?
Svar: Musten är pastöriserad. En oöppnad förpackning håller sig, i rumstemperatur, i upp till ett år, ofta längre. 2024 tappar vi inte must på flaska.
Fråga: Kan man musta päron?
Ja, det blir god must om du har goda päron. Tänk på att päronen, liksom äpplen, behöver vara krispiga. Mjöliga eller mosiga päron går inte att musta.
Det är gott att blanda päron och äpple.
Fråga: Är glasäpplen bra att göra must på?
Svar: Plocka dem innan de har glasat, då funkar de bra.
När äpplen har glasat (blivit genomskinliga, och goda), eller fått bruna/svarta kärnor, går de inte att musta. Det går helt enkelt inte att pressa dem så att musten kan komma ut. Det blir äppelmos istället. Vi tar inte emot glasade äpplen.
Fråga: Går det att musta Transparent blanche?
Svar: Ja, det går jättebra och blir god must. Transparent blanche är en av de sorter som glasar sig. Plocka dem innan de har glasat, eller fått bruna/svarta kärnor, då funkar de bra.
När äpplen har glasat (blivit genomskinliga, och goda), eller fått bruna/svarta kärnor, går de inte att musta. Det går helt enkelt inte att pressa dem så att musten kan komma ut. Det blir äppelmos istället. Vi tar inte emot glasade äpplen.