Om oss

I september 2017 mustades den första äppelmusten på Mitt musteri i Borgsjö.

Resan dit började ett drygt år tidigare då vi, Pontus Andersson och Eva Magnfält, köpte gården på Näset där Pontus pappa föddes 100 år tidigare. Gården är uppförd av Pontus farfars far och har funnits i släkten sedan dess.

Hösten 2016 planterade vi de första 80 äppelträden på gården och därefter har vi  utökat med ca 25 träd per år. Om några år hoppas vi kunna få så mycket äpplen att vi kan musta och sälja äppelmust av egna äpplen.

Att det redan fanns många äppelträd i Ljungandalen blev vi varse hösten 2017. Vi tog emot äpplen från kunder som lämnade in sina äpplen och kunde bära hem sin egen must från Mitt musteri. Vi hade aldrig kunnat föreställa oss att det fanns ett så stort intresse. När säsongen var slut hade vi producerat 6800 liter must. 2018, som var ett bra äppelår, dubblerades volymen. Väldigt roligt!

Hösten 2019 är mangårdsbyggnaden, med kafé och logi,  klar för att ta emot gäster. Vi är glada för att vi fått bidrag från Jordbruksverkets investeringsfond.

När vi summerar året 2021 kan vi glädjande konstatera att vi verkligen har lyckats med vår föresats – att få liv och rörelse i den gamla släktgården. Musteriet har gått på högvarv, vi har genomfört ett antal lyckade konserter och andra evenemang och mött många trevliga människor som bott hos oss under året. Vi ser redan fram mot 2022!

Pontus och Eva. Foto: Henrika Lavonius Wike