Frågor & svar

Här nedan har vi samlat några av de vanligaste frågorna vi har fått, hittar du inget svar på din fråga får du gärna kontakta oss via formuläret så återkommer vi med svar så fort vi kan!

Kontakt

Fråga: Måste man boka tid för att få musta?

Svar: Du kan boka tid för mustning, på för- eller eftermiddagen. Då kan du ta med dig musten hem samma dag.

Du kan också komma på drop-in, dvs utan att boka tid, senast kl 15.00. Drop-in-kunder tar vi i turordning, så fort vi kan. Vi kan inte lova att vi hinner med alla drop-in-kunder under dagen. Då får du komma tillbaka en annan dag.

Vi har inget utrymme för att lagra era äpplen. Vi tar därför inte emot mer äpplen än vi kan musta under en dag.

Den färdiga musten kan du ta hem samma dag som du lämnar äpplen eller enligt överenskommelse.

 

Fråga: Vilken är den minsta mängden äpplen man kan lämna in?

Svar: Lämna minst 20 kg äpplen. Det är ungefär två papperskassar.

20 kg äpplen ger ca 12 liter must.

 

Fråga: Vilken är den största mängden äpplen man kan lämna in?

Svar: Du kan boka mustning av 900 kilo äpplen under en dag.

Ring, eller maila oss, om du har mer än 900 kilo och vill musta allt samma dag.

 

Fråga: Hur mycket must blir det av äpplen?

Svar: 10 kg äpplen ger ca 6 liter must.

 

Fråga: Är det noga att inga äpplen har bruna fläckar?

Svar: Bruna fläckar efter stötskador, skorv på skalet eller andra skönhetsfläckar spelar ingen roll. Fallfrukt går bra, så länge äpplena inte är mögliga eller ruttna.

Fallfrukt från hage med betande djur tar vi inte emot, p.g.a. risk för bakterier.

 

Fråga: Ska äpplena vara nyplockade?

Svar: Det behöver de inte vara. De ska kännas krispiga när du biter i dem, då blir det bra must.

Äpplen eftermognar om de får stå några dagar efter att du plockat dem. Väldigt syrliga äpplen kan då få en lite sötare smak.

Tänk på att titta igenom skörden, om den stått några dagar. Ta bort mögliga och ruttna äpplen.

 

Fråga: Måste man ta bort skaften på äpplena innan de lämnas in?

Svar: Nej, låt skaften sitta kvar.

Ta bort jord, grenar, löv, mögliga och ruttna äpplen så får du god must.

 

Fråga: Hur länge håller musten i Bag-in-box?

Svar: Musten är pastöriserad. En oöppnad förpackning håller sig i rumstemperatur i upp till ett år, ofta längre.

En öppnad förpackning bör förvaras svalt. Musten håller sig minst två veckor, om den förvaras i förpackningen. Så länge den smakar gott är den bra.

Tänk på att själva boxen är gjord av papp och behöver förvaras i ett torrt utrymme. En fuktig jordkällare förstör pappboxen.

 

Fråga: Hur länge håller musten i glasflaska?

Svar: Musten är pastöriserad. En oöppnad förpackning håller sig, i rumstemperatur, i upp till ett år, ofta längre.

 

Fråga: Kan man musta päron?

Ja, det blir god must om du har goda päron. Tänk på att päronen, liksom äpplen, behöver vara krispiga. Mjöliga eller mosiga päron funkar inte.

Det är gott att blanda päron och äpple.

 

Fråga: Är glasäpplen bra att göra must på?

Svar: Plocka dem innan de har glasat, då funkar de bra. När äpplen har glasat (blivit genomskinliga, och goda) är de för mosiga för mustning

 

Fråga: Går det att musta Transparent blanche?

Svar: Ja, det går jättebra och blir god must. Transparent blanche är en av de sorter som glasar sig. Plocka dem innan de har glasat, då funkar de bra. När äpplen har glasat (blivit genomskinliga, och goda) är de för mosiga för mustning.